Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 15 decembrie 2010

Salina Cacica

Salina Cacica se afla in Bucovina, la 18 km de oraşul Gura Humorului şi la 40 de km de oraşul Suceava, in localitatea cu acelasi nume.
In jurul anului 1780 au fost descoperite zăcăminte masive de sare iar in anul 1798 s-a dat în exploatare o salină, pentru a carei realizare s-au adus muncitori şi tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, mai ales din Galiţia.


Galeriile au fost săpate manual, fără utilaje, cu ajutorul muncitorilor de etnie polonă şi de religie romano-catolică, fiind deschisa publicului inca de acum doua secole. Pentru exploatarea şi scoaterea sării nu sunt folosite utilaje şi nici vagoneţi, singura cale de acces fiind data de treptele de lemn frumos lucrate si integrate intr-un loc in care totul pare desprins din poveste.  Putem spune deci, fara nicio retinere ca Salina Cacica este unică in lume.

 


În salină, după ce cobori câteva trepte de lemne, primul lucru pe care îl întâlneşti este o impresionantă sculptură cu Fiul Domnului. 



Capela romano-catolică Sf. Varvara se află la capătul scărilor cu 192 de trepte, la 21 metri adâncime. Capela a fost construită în anul 1806 la iniţiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz care a dorit ca minerii romano-catolici să aibă unde se ruga înainte şi după terminarea lucrului (în localitate nefiind nici o biserică). Iniţial, capela era căptuşită cu lemn, acesta fiind îndepărtat în anul 1904. Patroana capelei este Sf. Varvara (aşa este denumită de către catolicii din zonă şi nu Barbara), patroana minerilor. Capela are tot ce îi trebuie unei bisericuţe: altar, icoane, candelabru (din coarne de cerb), amvon şi balcon pentru cor.




Lacul Sărat este un lac artificial săpat manual de mineri la o adâncime de 35 metri, pe pereţii căruia se găsesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10x6 metri. Lacul este îngrădit cu balustradă şi iluminat de câteva reflectoare, fiind locul unde, cu multi ani in urma se puteau face mici plimbări cu ajutorul unei plute.


In interiorul mai puteti gasi o capela ortodoxa, o sala de dans si diverse alte sculpturi in sare.
Salina Cacica este amenajata si inclusa in circuitul turistic, asadar o puteti lesne vizita.

Un comentariu: