Herghelia Lucina se afla in comuna Moldova-Sulita la aproximativ 30 de kilometrii de orasul Campulung Moldovenesc in Judetul Suceava si face parte din rezervatia cu acelasi nume, Lucina.
Herghelia, unde se creste in exclusivitate calul hutul, singura rasa autohtona pastrata pana azi este in prezent administrata de Direcţia Silvică Suceava.
Perimetrul rezervatiei se prezinta ca un podis adancit la mijloc si largit spre margini. Intregul bazin hidrografic se margineste la nord cu varfurile Lucina (1590m), Stirbul ( 1479m), la vest cu Chitea Mare (1394m ) si Chitea Mica (1361m), iar spre sud si sud-est cu muntele Gaina (1425m).
În anul 1788, Comandamentul de Remontă al Armatei Austro-Ungare a luat în arendă un teren în cătunul Lucina de la Domeniile Fondului Religiilor din Bucovina, cu scopul de a amenaja acolo o secţie de creştere a cailor. Aceasta a fost arondată ulterior Hergheliei Rădăuţi.
În anul 1856, secţia de la Lucina a primit statutul de herghelie a armatei austriece, aici aflându-se pe atunci doar un efectiv modest de 2 armăsari pepinieri şi 5 iepe de reproducţie. Herghelia a fost organizată sub conducerea colonelului austriac Martin von Herman, fiind părăsită de armată în 1872.
În anul 1877, a fost înfiinţată pe vechiul amplasament o herghelie civilă, fiind aduşi primii cai huţuli procuraţi de austrieci de la localnici. Numărul cailor huţuli crescuţi aici a crescut până la începerea primului război mondial, herghelia fiind evacuată în anul 1914 în Austria.
Odată cu Unirea Bucovinei cu României din 1918, statul român a reînfiinţat herghelia din Rădăuţi. Au fost cumpărate 26 de iepe şi 3 armăsari din rasa huţulă pentru a popula fosta herghelie. Pe baza acestor achiziţii, statul român a putut reface efectivul de la Lucina, care a redevenit secţie a Hergheliei Rădăuţi.
În anul 1943, secţia de creştere a cailor de la Lucina a redevenit herghelie, aici fiind crescuţi caii huţuli. La acel moment, existau aici 60 de iepe şi 5 armăsari pepinieri. Herghelia s-a dezvoltat în anii următori, maximul de efectiv fiind atins în perioada 1970-1990.
Lucina, este Raiul pe Pamant din punct de vedere al panoramei si privelistilor pe care le ofera, iar in cazul in care aveti sansa sa si calariti un hutul, cu siguranta nu o sa regretati deplasarea.
http://optzile.ro/herghelia-lucina-moldova-sulita/
http://www.ziarullumina.ro/articole;978;1;11091;0;Lucina-raiul-cailor-hutuli.html
http://www.turistinfo.ro/campulung_moldovenesc/cazare-campulung_moldovenesc/pensiunea_lucina-c51594.html
http://www.casa-elvira.ro/at_lucina_ro.php
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu