Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Manastirea Moldovita

Mănăstirea Moldoviţa este una din vechile aşezări călugăreşti, cu un important şi glorios trecut istoric, străjuitoare de veacuri la hotarul Moldovei de nord, situată în comuna Vatra Moldoviţei la o distanţă de circa 15 km de comuna Vama.


Actuala manastire, inaltata de voievodul  Petru Rares in anul 1532 si zugravita in 1537, este ctitorita in apropierea alteia mai vechi, ruinate.























Nu se cunoaste cu certitudine data cand a fost inaltata prima prima constructie si nici ctitorul ei, insa cu siguranta ea exista deja in anul 1410 cand din porunca domnitorului Alexandru cel Bun domeniile sale sunt extinse.













Asadar, in anul 1532, in timpul domniei lui Petru Rares, vechiul monument a fost parasit si s-a inceput construirea unei noi manastiri. Piatra a fost adusa din valea raului Moldovita sau sparta din coasta muntelui de la Vama, nu departe de manastire. In jurul bisericii a fost inaltat apoi zidul de incinta, care i-a dat ansamblului aspectul unei mici fortarete. Inchizand un patrulater cu laturile de 40 de metri, gros de 1,20 metri si inalt de 6 metri, acest zid se mai pastreaza doar pe trei laturi, spre sud fiind in parte daramat sau inglobat in constructiile ulterioare.





























Distributia interioara a bisericii este cea obisnuita, incluzand un pronaos spatios, aproape patrat, urmat de camera mormintelor sau gropnita (o incapere ingusta, joasa si intunecoasa) si apoi naosul, care repeta proportiile pronaosului, prelungindu-se pe laturi cu cele doua abside de nord si de sud, iar la est cu incaperea semicirculara, mai adincita a altarului.


Jiltul domnesc, poate cea mai valoroasa opera moldoveneasca de acest gen, atrage dintr-o data atentia, detasandu-se de toate celelalte piese, in primul rand prin proportiile sale. El este mai lat si mult mai inalt ca de obicei, cu speteaza dezvoltata, arcuita in semicerc.
  

Colectia muzeala a Manastirii Moldovita cuprinde: icoane, cărţi bisericeşti, ceramică decorativă şi piese arhitectonice din lut ars, descoperite în timpul săpăturilor arheologice.









Manastirea Moldovita, face parte din salba de monumente istorice bucovinene, pe care, ca si roman, trebuie sa le vizitezi macar o data in viata!


Alte informatii si fortografii la adresa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu