Totalul afișărilor de pagină

luni, 27 decembrie 2010

Manastirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna se afla in comuna Mitocu Dragomirnei, la 15 kilometri de orasul Suceava.














Manastire fortificata, Dragomirna a fost construita intre anii 1602-1609 de catre Mitropolitul Anastasie Crimca in apropierea unei si mai vechi bisericute, integrata ulterior in curtea actualei fortificatii.










În cele patru colţuri se află turnuri înguste de plan pătrat. Pe laturile de vest şi de nord sunt chiliile ridicate între 1843-1846 şi transformate cu ocazia restaurării generale.
Biserica mănăstirii, cu o alură monumentală, are o structură îngustă şi alungită, terminată cu o poligonală în partea de vest, absidă. Cadrele ferestrelor cu elementele de factură gotică se armonizează cu decoraţiunile turlei, care sunt de influenţă pur românească. Pereţii şi bolţile naosului, precum şi cei ai altarului, sunt acoperiţi cu picturi în frescă.












O parte din noile cladiri monahale au fost transformate intr-un muzeu, unde sunt expuse obiecte pretioase si manuscrise.



Dragomirna este manastirea mea favorita, unica in Romania pentru aspectul sau un pic neobisnuit atat la exterior cat si in interior. Acestea sunt si motivele pentru care va sfatuiesc din tot sufletul sa nu ezitati sa o vizitati.


Alte informatii si fotografii mai pot fi aflate daca accesati link-urile de mai jos:


duminică, 26 decembrie 2010

Vatra Dornei

Vatra Dornei, supranumita si "Perla Bucovinei", este situata la o altitudine de 802 metri in Depresiunea Dornelor, la 110 kilometri distanta de Suceava, 90 kilometri de Bistrita Nasaud si 40 de kilometri de Campulung Molodovenesc, la confluenta Bistritei Aurii cu Dorna.












Localitatea, situata într-o depresiune a Carpaţilor Orientali—Depresiunea Dornelor—Vatra Dornei este foarte căutată pentru apele termale, peisajul variat, clima, dar şi pentru facilităţile de practicare a sporturilor de agrement, cum ar fi schiul. Trebuie sa mentionez faptul ca oraşul-staţiune este înconjurat de  Munţii Giumalău, Munţii Bistriţa, Munţii Călimani, Munţii Rodna, Munţii Obcina Mestecăniş.


Parcul natural din centrul staţiunii, renumit pentru veveriţele sale, precum şi cazinoul amintesc de faimoasele staţiuni balneare din vestul Europei. În oraş, cele mai interesante atracţii turistice sunt Muzeul etnografic al Bucovinei şi Muzeul vânatorii şi al ştiinţelor naturale. Cei care vor să exploreze împrejurimile au la dispoziţie telescaunul care acoperă distanţa dintre oraş şi Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negri şi Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.














Deasemenea, in parcul din centrul orasului se afla si catedrala Sfanta Treime.


 

Daca va aflati in nordul Moldovei, treceti un pic si prin Vatra Dornei...

miercuri, 22 decembrie 2010

Castelul Peles

Castelul Peleş din Sinaia, a fost pentru o perioada indelungata reşedinţa de vară a regilor României, fiind construit la dorinţa regelui Carol I al României (1866 - 1914).










Vizitand in anul 1872 pentru prima data Sinaia (care pe atunci se numea Podul Neagului), regele a ramas profund impresionat de frumusetile locului si a decis construirea unui castel cu destinatie de resedinta de vara, alegand  pentru aceasta o zona retrasa si pitoreasca, pe dealul cunoscut de localnici pe acea vreme ca "Piatra Arsa".


Inaugurarea castelului a avut loc in anul 1883, fiind urmata la foarte scurt timp de diferite modificari si chiar si de o extindere. Astfel a luat nastere  domeniul regal, compus la acea vreme din  renumitul Pelisor, Foisorul, Corpul de Garda, Casa de Vanatoare Foisor, Vila Sipot.



Este bine de stiut faptul ca intregul Castel are nu mai putin de 160 de camere, mai multe intrări şi scări interioare iar turnul central măsoară se ridica pana la 66 de metri înălţime.














Deasemenea, castelul a fost dotat intr-un stil foarte modern daca ne raportam la epoca în care a fost construit, fiind prevazut cu incalzire centrala  si cu  un uluitor plafon de sticlă mobil, actionat de un motor electric, deasupra holului de onoare. 
Totodata, datorită uzinei electrice proprii, Peleşul a fost primul castel electrificat din Europa.










Ca sa va faceti o idee despre castel (declarat muzeu în anul 1953), o sa incerc sa prezint in continuare, in cateva cuvinte, principalele incaperi care trebuie neaparat vizitate:

Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri şi statuete. Plafonul mobil din sticlă, acţionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriză pentru vizitatorii regelui, care puteau să admire seninul cerului în nopţile de vară. A fost finalizat complet abia în 1911, sub îndrumarea lui Karel Liman. 
Biblioteca regală este locul care îi atrage în special pe cei pasionaţi de cărţi rare, acestea având coperţi din piele şi gravate cu litere de aur. Chiar şi pentru cei mai putin familiarizaţi cu universul cărţilor, există un punct de atracţie: uşa secretă, o cale de acces în spatele unui raft cu cărţi, prin care regele se putea refugia în diverse încăperi ale Castelului. 
Sălile de arme, amenajate în perioada anilor 1903 - 1906, adăpostesc peste 4000 de piese europene şi orientale din secolele XIV - XVII. Cele mai preţioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI - XVII şi o armură completă pentru cal şi cavaler, unică în România.











Sala de teatru are 60 de locuri şi loja regală, fiind decorată în stilul Ludovic al XIV-lea.
La etajul I se află Sala de Concerte, amenajată în 1906, în care se găsesc un clavecin executat la Anvers în 1621, un pian cu coadă verticală Bluthner şi o orgă Rieger cu două claviaturi. 
Apartamentul Imperial a fost amenajat tot în 1906 cu ocazia vizitei împăratului Austro-Ungariei, Franz Josef I, invitat la aniversarea a 40 de ani de domnie ai regelui Carol I.

Multe dintre vitraliile Castelului Peleş, cumpărate şi montate între 1883 şi 1914, au fost aduse din Elveţia şi Germania si dateaza din secolele XV şi XVII.



Deasemenea, Castelul are şapte terase decorate cu statui din piatră, fântâni şi vase ornamentale din marmură de Carrara.











Peleşul a avut o importanţă deosebită pentru istoria ţării noastre. Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 - 1940), primul rege al dinastiei, născut pe pământ românesc şi botezat în religia ortodoxă.  Ulterior, in anul 1921, la Foişor, s-a născut fiul său, regele Mihai I.
Daca ceea ce v-am povestit eu aici nu este suficient de convingator, atunci va sfatuiesc sa mergeti si sa vizitati cu ochii vostri acest maret Castel!



Alte informatii si fotografii:


luni, 20 decembrie 2010

Manastirea Humor

Aflata in judetul Suceava, in imediata vecinatate a orasului Gura Humorului, Manastirea Humor este un alt obiectiv care merita toata atentia voastra, fiind asezat intr-un cadru natural de o rara frumusete,cu privelisti inca salbatice si pitoresti.





















Inceputurile manastirii dateaza din anul 1415 cand a fost ctitorita prima asezare monahala de catre marele vornic Ioan. Mai tarziu, pe la inceputul secolului al XVI-lea, in 1527, vechea manastire a fost jefuita si distrusa de tatari, lasand insa urmele ei la aproximativ 300 de metri de actuala biserica.











In timpul domniei lui Petru Rares, in anul 1530, Manastirea a fost supusa unui proces de reconstructie si restaurare sub atenta supraveghere a marelui logofat Toader Bubuiog.













În anul 1641 zidurile înconjurătoare au fost întărite şi s-a construit turnul de apărare de către Vasile Lupu.




























Desi este foarte probabil ca atunci cand ajungeti in Gura Humorului sa alegeti sa vizitati mult mai renumita manastire Voronet, trebuie sa va spun ca nici cea a Humorului nu este cu nimic mai prejos, fiind cu siguranta un alt loc care o sa va incante privirea si sufletul.

Pentru un plan mai detaliat al acestei zone puteti folosi si fotografiile de mai jos, in care se regasesc detalii despre celelalte obiective care fac din zona Bucovinei un loc aparte, numai bun de descoperit.