Totalul afișărilor de pagină

duminică, 2 ianuarie 2011

Manastirea Arbore

Manastirea Arbore se afla in comuna cu acelasi nume din Judetul Suceava, la 15 kilometri de orasul Radauti si 40 de kilometri de municipiul Suceava.
Amplasata pe malul râului Solca din Bucovina, manastirea a fost construita in anul 1503 de catre hatmanul Luca Arbore, un conducator de osti foarte renumit si respectat pe timpul domniei lui Stefan cel Mare, mai ales pentru faptele sale de vitejie din anul 1497 cand, in fruntea unei foarte mici garnizoane a aparat timp de 3 saptamani Cetatea de Scaun, aflata sub asediu polon.

 










Manastirea este construita din caramida si piatra si ii lipsesc cu desavarsire turlele, delimitandu-se astfel ca o ctitorie pur boiereasca. Pornind de la ideea unei biserici de tip longitudinal, silueta elegantă a construcţiei este accentuată prin prelungirea în exterior, spre vest, a zidurilor laterale (cu cca. 2,5 metri) şi unirea lor la partea superioară prin arcadă, obţinându-se astfel un spaţiu semi-deschis, ce apare pentru prima dată în arhitectura moldovenească.





















În interior, biserica are un plan fals-trilobat, absidele fiind două nişe arcuite în grosimea zidurilor laterale. Meşterii hatmanului Arbore au realizat pereţi drepţi, cu imense suprafeţe netede, au introdus calote în naos si pronaos, eliminând semicilindrul iniţial. Arcadele joase, fără spirale, pantele şi sistemul de arce modoveneşti conferă bisericii proporţii elegante, dovedind o construcţie de valoare. În pronaos este situat mormântul ctitorului mănăstirii, hatmanul Luca Arbore, ucis din porunca lui Ştefăniţă Vodă în anul 1523. Chivotul mormântului este considerat cel mai valoros însemn funerar de stil gotic din Bucovina.























Manastirea Arbore este una dintre cele mai putin ingrijite, exploatate si bineinteles cele mai putin vizitate manastiri din patrimoniul Bucovinei, insa daca ajungeti in zona Radauti, merita sa popositi si pe la ea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu