Totalul afișărilor de pagină

marți, 4 ianuarie 2011

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor,  altfel cunoscut si sub denumirea de Castelul Huniazilor se afla in municipiul Hunedoara, pe ultimele ramificatii estice ale muntilor Poiana Rusca.



Castelul a fost ridicat de catre Ioan (Iancu) de Hunedoara incepand cu anul 1440 pe locul unei fortificatii amplasata pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. 


 










Vechea fortificatie datand din sec. XIV a fost la randul ei construita pe locul unui fost castru roman si fusese daruita de regele Sigismund I de Luxemburg, cneazului Voicu, tatal lui Iancu de Hunedoara. 











In prezent Castelul Huniazilor este o construcţie impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane şi un donjon. Restaurat şi transformat în muzeu, castelul ofera vizitatorilor sai o varietate larga de exponate datand inca din secolul XIII.






























Castelul Huniazilor a fost folosit in special ca resedinta nobiliara, dovada fiind si lipsa unor perimetre secundare de aparare. In curtea castelului nu departe de capela se afla o fantana adanca de 30 de metri despre care se spune ca ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, in schimbul promisiunii ca vor fi eliberati daca vor ajunge la stratul de apa. Legenda mai spune ca 15 ani mai tarziu, cand au terminat fantana, datorita faptului ca stapanii castelului nu si-au tinut promisiunea, cei trei prizonieri turci au inscriptionat zidul fantanii  zicand "Apa aveti, dar suflet nu". In realitate, inscriptia se traduce astfel "Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica".










 

Daca doriti sa va bucurati de o priveliste minunata, dar si de o frumoasa lectie de istorie va sfatuiesc sa vizitati Castelul Corvinilor!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu