Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Manastirea Dealu

Manastirea Dealu se afla la cativa kilometri de orasul Targoviste, pe un deal ce strajuie cursul raului Ialomita.
Actuala manastire Dealu, ctitorita in anul 1500 de catre Radu cel Mare, a fost construita pe locul unui fost edificiu monahal ridicat in vremea lui Mircea cel Batran (1355-1418).









Manastirea Dealu este locul de odihna al lui Mihai Viteazul, capul sau fiind inmormantat aici de catre Radu Buzescu dupa ce a fost recuperat de catre una dintre capeteniile sale, dupa uciderea sa din anul 1601 de catre generalul habsburgic Basta.




Pe lespedea de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: "Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi Moldovei."

Istoria manastirii Dealu a fost la fel de zbuciumata ca si intreaga istorie a poporului, fiind de multe ori pradata, incendiata si partial distrusa. Ultima napasta asupra asezamantului s-a produs in 1940, cand in urma cutremurului o mare parte din asezamant a fost distrusa.
Între anii 1955 şi 1958 s-au realizat lucrările de refacere ale incintei pe laturile de răsărit, miazăzi şi apus – ea cuprinzând chiliile şi, pe latura sudică, un paraclis, o terasă cu vedere spre oraş şi apartamentul patriarhal – toate îmbrăcate în cărămidă aparentă. Ele completează vechiul corp de chilii aflat pe latura nordică şi care includ şi turnul clopotniţă, ansamblu ce se detaşează stilistic şi cromatic de cel nou construit.











 









Manastirea Dealu imbogăţeşte patrimoniul cultural românesc, numărându-se printre cele mai vechi ctitorii domneşti ce au suferit puţine modificări arhitecturale de-a lungul timpului, in ciuda faptului ca nu a fost cruţată de vremurile vitrege ce au afectat Ţara Românească. 






http://www.manastireadealu.ro/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu