Mânăstirea dintr-un lemn se afla in comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea, la aproximativ 25 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea şi 12 kilometri de oraşul Băbeni, Vâlcea.
Potrivit unei legende, locul in care a fost construita a fost ales de un călugăr, dupa ce a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului si dupa ce o voce l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică.
Construita pe la mijlocul secolului al XVI-lea, bisericuta din lemn este lucrata din barne groase, incheiate in coada de randunica. Are o forma dreptunchiulara, cu absida altarului decrosata, cu o lungime totala de 13 m, latime de 5,50 m si o inaltime de aproximativ 4 m. Este inconjurata la exterior de un brau in torsada, sapat in grosimea lemnului, cu un pridvor deschis, fara turla.
Icoana Maicii Domnului de care este legata existenta acestui sfant asezamant monahal este pastrata cu multa veneratie in biserica mare a complexului zidit de Matei Basarab.
Din punct de vedere arhitectonic biserica de zid este in plan triconc, cu altar octogonal, iar pronaosul se termina cu un pridvor pe stalpi. Pe langa icoana Sfintei Fecioare, de care este legat trecutul manastirii, se pastreaza cele doua policandre de la Serban Cantacuzino si doamna Marica Brancoveanu, cele trei icoane mari imparatesti, precum si alte 36 de icoane mai mici pictate in anii 1833-1840 de Gheorghe Gherontie de la Hurezi.
In anul 1715, Stefan Cantacuzino a restaurat in intregime clopotnita manastirii, situata la intrarea in incinta principala si Casa Domneasca.
Mai tarziu, intre anii 1938 - 1940 a mai avut loc o restaurare importantă făcută de către Ministerul Aerului şi Marinei, lacaşul devenind astfel simbolic loc de închinăciune pentru aviatori şi marinari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu