Manastirea Putna este situata in nordul Moldovei la 35 de kilometri de orasul Radauti si 70 de kilometri de municipiul Suceava, fiind una dintre cele mai frumoase si importante opere ale lui Stefan cel Mare.
Potrivit vechilor cronici moldoveneşti, ordinul pentru zidirea mănăstirii a fost dat de marele domnitor în anul 1466 iar construirea sa a durat pana în 1469, respectiv 1481 pentru finalizarea incintei, turnului de la intrare şi fortificaţiilor.
Ulterior, biserica a fost devastată de oştile lui Timuş Hmelniţki iar lucrările de reconstruire au fost începute de voievodul Gheorghe Ştefan în 1654 şi terminate, sub domnia lui Eustatie Dabija în 1662. Mănăstirea a fost restaurată între anii 1756-1760 prin grija mitropolitului Iacob Putneanul, apoi în 1902, cînd s-a refăcut acoperişul şi, mai recent, în perioada 1961-1975.
Intrarea în incinta mănăstirii se face pe sub arcul boltit al unui turn compus din parter şi etaj, pe a cărui faţadă estică se află stema Moldovei datată 1471.
Biserica originala a suferit mari modificari in perioada 1653-1662. S-au pastrat insa liniile arhitectonice initiale specifice stilului moldovenesc, fiind alcatuita din cinci incaperi: pridvor, pronaos, gropnita, naos si altar. Se regasesc astfel reunite elemente de arhitectura bizantine, gotice si renascentiste.
Singura cladire ramasa din vremea Sfantului Voievod Stefan este Turnul Tezaurului a carui constructie a fost terminata in anul 1481.
Accesul in biserica se face prin cele doua usi laterale ale pridvorului, incadrate cu portaluri de piatra. Usa masiva prin care se trece din pridvor in pronaos are la partea superioara o pisanie care aminteste de lucrarile de reconstructie ce au avut loc in timpul domniilor lui Gheorghe Stefan si Eustratie Dabija.
In camera mormintelor este se odihneste Stefan cel Mare si Sfant acoperit cu un baldachin din marmura alba, cu o inscriptie incrustata pe lespede care ne spune ca viteazul domnitor este ctitorul si ziditorul sfantului locas, alaturi de sotia sa Maria, fiica lui Radu Voievod.
Muzeul Manastirii Putna, reamenajat in anii 1976 si 2004, se afla in partea de vest a incintei, alaturi de Paracli si este poate cel mai bogat si valoros din tara, pastrand multe obiecte de la Stefan cel Mare, manastirea fiind renumita prin tezaurul sau de broderii, tesaturi, manuscrise, argintarie, obiecte de cult.
Manastirea Putna este emblematica pentru Bucovina, Moldova si Romania, este un simbol a tot ceea ce a fost, a facut si ne-a lasat Stefan cel Mare, asadar trebuie sa o vizitati!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu