Totalul afișărilor de pagină

duminică, 23 ianuarie 2011

Manastirea Dintr-un Lemn

Mânăstirea dintr-un lemn se afla in comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea, la aproximativ 25 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea şi 12 kilometri de oraşul Băbeni, Vâlcea.


Potrivit unei legende, locul in care a fost construita a fost ales de un călugăr, dupa ce a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului si dupa ce o voce l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică.











Construita pe la mijlocul secolului al XVI-lea, bisericuta din lemn este lucrata din barne groase, incheiate in coada de randunica. Are o forma dreptunchiulara, cu absida altarului decrosata, cu o lungime totala de 13 m, latime de 5,50 m si o inaltime de aproximativ 4 m. Este inconjurata la exterior de un brau in torsada, sapat in grosimea lemnului, cu un pridvor deschis, fara turla.

Icoana Maicii Domnului de care este legata existenta acestui sfant asezamant monahal este pastrata cu multa veneratie in biserica mare a complexului zidit de Matei Basarab. 

































Din punct de vedere arhitectonic biserica de zid este in plan triconc, cu altar octogonal, iar pronaosul se termina cu un pridvor pe stalpi. Pe langa icoana Sfintei Fecioare, de care este legat trecutul manastirii, se pastreaza cele doua policandre de la Serban Cantacuzino si doamna Marica Brancoveanu, cele trei icoane mari imparatesti, precum si alte 36 de icoane mai mici pictate in anii 1833-1840 de Gheorghe Gherontie de la Hurezi.

In anul 1715, Stefan Cantacuzino a restaurat in intregime clopotnita manastirii, situata la intrarea in incinta principala si Casa Domneasca.













Mai tarziu, intre anii 1938 - 1940 a mai avut loc o restaurare importantă făcută de către Ministerul Aerului şi Marinei, lacaşul devenind astfel simbolic loc de închinăciune pentru aviatori şi marinari.

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Manastirea Dealu

Manastirea Dealu se afla la cativa kilometri de orasul Targoviste, pe un deal ce strajuie cursul raului Ialomita.
Actuala manastire Dealu, ctitorita in anul 1500 de catre Radu cel Mare, a fost construita pe locul unui fost edificiu monahal ridicat in vremea lui Mircea cel Batran (1355-1418).









Manastirea Dealu este locul de odihna al lui Mihai Viteazul, capul sau fiind inmormantat aici de catre Radu Buzescu dupa ce a fost recuperat de catre una dintre capeteniile sale, dupa uciderea sa din anul 1601 de catre generalul habsburgic Basta.




Pe lespedea de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: "Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi Moldovei."

Istoria manastirii Dealu a fost la fel de zbuciumata ca si intreaga istorie a poporului, fiind de multe ori pradata, incendiata si partial distrusa. Ultima napasta asupra asezamantului s-a produs in 1940, cand in urma cutremurului o mare parte din asezamant a fost distrusa.
Între anii 1955 şi 1958 s-au realizat lucrările de refacere ale incintei pe laturile de răsărit, miazăzi şi apus – ea cuprinzând chiliile şi, pe latura sudică, un paraclis, o terasă cu vedere spre oraş şi apartamentul patriarhal – toate îmbrăcate în cărămidă aparentă. Ele completează vechiul corp de chilii aflat pe latura nordică şi care includ şi turnul clopotniţă, ansamblu ce se detaşează stilistic şi cromatic de cel nou construit.











 









Manastirea Dealu imbogăţeşte patrimoniul cultural românesc, numărându-se printre cele mai vechi ctitorii domneşti ce au suferit puţine modificări arhitecturale de-a lungul timpului, in ciuda faptului ca nu a fost cruţată de vremurile vitrege ce au afectat Ţara Românească. 






http://www.manastireadealu.ro/index.html

marți, 4 ianuarie 2011

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor,  altfel cunoscut si sub denumirea de Castelul Huniazilor se afla in municipiul Hunedoara, pe ultimele ramificatii estice ale muntilor Poiana Rusca.



Castelul a fost ridicat de catre Ioan (Iancu) de Hunedoara incepand cu anul 1440 pe locul unei fortificatii amplasata pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. 


 










Vechea fortificatie datand din sec. XIV a fost la randul ei construita pe locul unui fost castru roman si fusese daruita de regele Sigismund I de Luxemburg, cneazului Voicu, tatal lui Iancu de Hunedoara. 











In prezent Castelul Huniazilor este o construcţie impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane şi un donjon. Restaurat şi transformat în muzeu, castelul ofera vizitatorilor sai o varietate larga de exponate datand inca din secolul XIII.






























Castelul Huniazilor a fost folosit in special ca resedinta nobiliara, dovada fiind si lipsa unor perimetre secundare de aparare. In curtea castelului nu departe de capela se afla o fantana adanca de 30 de metri despre care se spune ca ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, in schimbul promisiunii ca vor fi eliberati daca vor ajunge la stratul de apa. Legenda mai spune ca 15 ani mai tarziu, cand au terminat fantana, datorita faptului ca stapanii castelului nu si-au tinut promisiunea, cei trei prizonieri turci au inscriptionat zidul fantanii  zicand "Apa aveti, dar suflet nu". In realitate, inscriptia se traduce astfel "Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica".










 

Daca doriti sa va bucurati de o priveliste minunata, dar si de o frumoasa lectie de istorie va sfatuiesc sa vizitati Castelul Corvinilor!




duminică, 2 ianuarie 2011

Manastirea Putna

Manastirea Putna este situata in nordul Moldovei la 35 de kilometri de orasul Radauti si 70 de kilometri de municipiul Suceava, fiind una dintre cele mai frumoase si importante opere ale lui Stefan cel Mare.
Potrivit vechilor cronici moldoveneşti, ordinul pentru zidirea mănăstirii a fost dat de marele domnitor în anul 1466 iar construirea sa a durat pana în 1469, respectiv 1481 pentru finalizarea incintei, turnului de la intrare şi fortificaţiilor. 



Ulterior, biserica a fost devastată de oştile lui Timuş Hmelniţki iar lucrările de reconstruire au fost începute de voievodul Gheorghe Ştefan în 1654 şi terminate, sub domnia lui Eustatie Dabija în 1662. Mănăstirea a fost restaurată între anii 1756-1760 prin grija mitropolitului Iacob Putneanul, apoi în 1902, cînd s-a refăcut acoperişul şi, mai recent, în perioada 1961-1975.


Intrarea în incinta mănăstirii se face pe sub arcul boltit al unui turn compus din parter şi etaj, pe a cărui faţadă estică se află stema Moldovei datată 1471.


Biserica originala a suferit mari modificari in perioada 1653-1662. S-au pastrat insa liniile arhitectonice initiale specifice stilului moldovenesc, fiind alcatuita din cinci incaperi: pridvor, pronaos, gropnita, naos si altar. Se regasesc astfel reunite elemente de arhitectura bizantine, gotice si renascentiste.
















Singura cladire ramasa din vremea Sfantului Voievod Stefan este Turnul Tezaurului a carui constructie a fost terminata in anul 1481. 




Accesul in biserica se face prin cele doua usi laterale ale pridvorului, incadrate cu portaluri de piatra. Usa masiva prin care se trece din pridvor in pronaos are la partea superioara o pisanie care aminteste de lucrarile de reconstructie ce au avut loc in timpul domniilor lui Gheorghe Stefan si Eustratie Dabija.
























In camera mormintelor este se odihneste Stefan cel Mare si Sfant acoperit cu un baldachin din marmura alba, cu o inscriptie incrustata pe lespede care ne spune ca viteazul domnitor este ctitorul si ziditorul sfantului locas, alaturi de sotia sa Maria, fiica lui Radu Voievod.


Muzeul Manastirii Putna, reamenajat in anii 1976 si 2004, se afla in partea de vest a incintei, alaturi de Paracli si este poate cel mai bogat si valoros din tara, pastrand multe obiecte de la Stefan cel Mare, manastirea fiind renumita prin tezaurul sau de broderii, tesaturi, manuscrise, argintarie, obiecte de cult. 













Manastirea Putna este emblematica pentru Bucovina, Moldova si Romania, este un simbol a tot ceea ce a fost, a facut si ne-a lasat Stefan cel Mare, asadar trebuie sa o vizitati!