Totalul afișărilor de pagină

duminică, 6 noiembrie 2011

Cetatea Neamt

Cetatea Neamt este una din cetatile medievale din Moldova, situata la marginea de nord-vest a orasului Targu Neamt. Ea se afla localizata pe stânca Timua de pe Culmile Plesului (numita si Dealul Cetatii), la o altitudine de 480 m si la o inaltime de 80 m fata de nivelul apei Neamtului. De aici, străjuia valea Moldovei si a Siretului, ca si drumul care trecea peste munte în Transilvania.










Cetatea Neamt facea parte din sistemul de fortificatii construit în Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, în momentul aparitiei pericolului otoman. Sistemul de fortificatii medievale cuprindea asezari fortificate (curti domnesti, manastiri cu ziduri inalte, precum si cetati de importanta strategica) în scop de aparare, întarite cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau avand santuri adanci.



















Ca urmare a cercetarilor arheologice efectuate aici în a doua jumatate a secolului al XX-lea, au fost identificate mai multe etape de constructie a cetatii.
Astfel, cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat,  fortificata în secolul al XV-lea de Stefan cel Mare si distrusa in secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racovita.
































Cetatea este construită din piatră de râu (folosită atât ca elevație, cât și ca umplutură a zidurilor), din piatra de carieră (arcade, pervazuri, piloni și contraforți) și rocă de gresie verzuie. Între cetate și restul platoului se află un șanț de apărare, pe latura de nord iar accesul in cetate se face prin poarta mușatină aflată la mijlocul zidului nordic.


















Cetatea Neamt a reprezentat un avanpost fortificat important pentru apararea granitei de vest a Moldovei si a trecatorilor Carpatilor Orientali în fata politicii de continua expansiune teritoriala spre est a Regatului Ungar. Ea era una din cele mai bine întarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc si avea un rol important în sistemul general de aparare a tarii.










În anul 1395, regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei a întreprins o expeditie militara asupra Moldovei, în scop de expansiune teritoriala. După cum atesta Cronica veche moldovenească, domnitorul Ștefan I al Moldovei (1394-1399) i-a învins pe unguri la Hindau (azi satul Ghindaoani, aflat la circa 12 km sud de Targu Neamț), fapt confirmat ai de inscripția de pe piatra de mormant a lui Ștefan I aflata în Manastirea Bogdana.













In urma infrangerii, ungurii, au ajuns asa... :-)












 











Cetatea Neamț a fost redată circuitului turistic național și internațional la 4 iulie 2009, dupa 2 ani de lucrari masive de restaurare si reabilitare. Au fost amenajate 21 de încăperi, printre care sala de sfat și judecată, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese, paraclisul etc. În unele camere este recreată atmosfera din vremurile trecute, când cetatea era locuită. 

Pentru mai multe informatii puteti accesa urmatoarele link-uri:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu