Daca cumva aveti drum prin Targu Neamt un popas pe care trebuie neaparat sa il faceti este in localitatea Humulesti, la casuta marelui scriitor Ion Creanga (1837-1889).
Casa a fost ridicata de bunicul sau dinspre tata, Petre Ciubotariul, in anul 1830, daruita ulterior fiului sau, Stefan. Este o casa tipica inceputului secolului XIX, cu pereti din barne de lemn imbinate la colturi in coada de randunica, batute in lut si apoi varuite, cu acoperis din dranita si prispa ingusta.
Ion Creanga a locuit aici pana in 1846 si apoi cu intreruperi pana in 1855 cand a plecat spre Iasi, la seminarul de la Socola. Dupa moartea Smarandei si a lui Stefan casa a fost mostenita de fiica cea mica, Ileana si ulterior donata Sofiei, o alta sora a lui Ion Creanga. Deschiderea oficiala a Muzeului Memorial Ion Creanga a avut loc in 1951, la initiativa unuia dintre copiii Sofiei.
Langa casuta parca desprinsa din povesti se afla parcul tematic cu acelasi nume, in care sunt prezente personaje si scenete célèbre din povestirile lui Creanga: cocosul si baba din “Punguta cu doi bani”, vulpea si ursul pacalit, capra cu iezisorii sai.
Tot aici puteti admira si o reproducere dupa interiorul casei parintesti descris cu atata umor si duiosie in amintirile sale: „nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!”
In cadrul muzeului se regaseste expusa o colectie de obiecte gospodaresti si agricole de mare valoare etnografica menite sa poarte vizitatorii intr-un secol trecut, caracterizat in special de simplitate si modestie.
Pe scurt, daca doriti sa va aduceti aminte si sa retraiti momentele in care ascultati toate aceste minunate povesti si intamplari acesta este locul ideal, in care puteti regasi magia, smotoceii, invataturile si, mai ales, copilaria.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu