Totalul afișărilor de pagină

marți, 16 august 2011

Manastirea Namaiesti

Manastirea rupestra Namaiesti se afla la 5 kilometri de orasul Campulung Muscel.


Manastirea sapata in stanca se afla la o altitudine de 765 de metri si este atestata incepand cu anul 1386; intemeietorul asezamantului a ramas necunoscut.


Pridvorul este construit din zid de caramida, avand intrarea spre miazazi, unde se afla doua ferestre; este marginit la apus si miazanoapte de stanca.
Interiorul propriu-zis al bisericii este sapat in piatra (in conglomerate de Bucegi, de varsta cretaica), naosul si altarul formand o scobitura boltita de 6, 5 - 7 m. Tavanul e tot din stanca, avand deasupra prismii, turla de 6 m inaltime, contruita din caramida si luminata de patru ferestre. De asemenea, alte doua ferestre sapate in stanca - una spre miazazi si alta spre rasarit, permit patrunderea luminii. 

 

 








Altarul este despartit de interiorul bisericii, printr-o catapeteasma de lemn de stejar sculptat in stil roman. Usile Imparatesti si Diaconesti au terminatii in partea superioara in forma de turnuri (stil gotic) si sunt vopsite in bronz auriu. Masa din altar este tot din bloc de piatra, fixa si stabila. 

 








 
Pictura nu apare decat in pridvor, in rest se vad urmele daltuirii in stanca. Pe pereti sunt prinse icoane, remarcandu-se cea a Sfintei Fecioare Maria, icoana facatoare de minuni (incadrata in rama de argint). Pe catapeteasma sunt icoanele Domnului nostru Isus Hristos, ale prorocilor si ale celor 12 Apostoli. 

 

Spre nord, la circa 10 m de altar, se afla clopotnita, situata pe o stanca, construita din caramida si scandura. Pe versantul abrupt se grupeaza cele 14 chilii, cladite din piatra si barne, in mijlocul carora se inalta staretia - constructie realizata in spiritul arhitecturii traditionale muscelene. In partea de miazazi se gasesc cateva morminte ale unor maici si de asemenea, pe o stanca din exterior sunt o serie de inscriptii, atat cu litere chirilice cat si latine.



Nota: Ultimii 20 de kilometri ai drumului ce leaga Curtea de Arges de Campulung Muscel se afla intr-o stare jalnica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu