Manastirea rupestra Corbii de Piatra se afla in comuna Corbi, in Judetul Arges la aproximativ 35 de kilometri de orasul Curtea de Arges.
Prima atestare documentara a ansamblului de la Corbii de Piatra este in anul 1512, cand aceasta a fost reinfiintata din porunca domnitorului Neagoe Basarab.
Biserica este construita în interiorul unui masiv de piatra, este compartimentata în altar, naos şi pronaos. Altarul are dimensiuni de 4/5 şi primeşte lumina din naos prin deschiderile care le lasa catapeteasma. Catapeteasma a fost construita din zid de caramida în anul 1804. În locul Usilor Imparatesti si diaconesti sunt perdele de culoare albastra.
Naosul are dimensiuni de 6/5,70 m cu peretele din vest tencuit şi varuit în alb. Primeste lumina de la două ferestre mari din lemn care în loc de geamuri au plase de sarma (pentru aerisire continua). Pentru credinciosi, pe langa peretii din vest şi nord sunt strane din lemn. Pronaosul are dimensiuni de 6/4,70 m, peretii fiind varuiti în alb. Bolta este semiovala iar intrarea în pronaos se face prin partea de vest, printr-o usa din lemn de brad. Lumina se primeşte de la doua ferestre din lemn asezate în stanga şi dreapta usii. Din pronaos se intra în naos printr-o deschidere facută în zid de marimea unei usi, aşezata în capul vestic. Pe la mijlocul zidului este daltuita o scobitura de marimea unei ferestre, probabil pentru o mai buna aerisire şi patrunderea luminii în naos. Toată biserica este pavata cu dale mari de piatra, iar acoperisul ei este stanca de deasupra.
Langa biserica, sapat tot în stanca, se afla trapeza manastirii - sala de mese, un spatiu daltuit la randu-i în stanca, despre care traditia afirmă ca a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecati publice.
In perioada imediat urmatoare manastirea va fi supusa unor lucrari de renovare/restaurare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu