Totalul afișărilor de pagină

luni, 7 noiembrie 2011

Casuta lui Ion Creanga


Daca cumva aveti drum prin Targu Neamt un popas pe care trebuie neaparat sa il faceti este in localitatea Humulesti, la casuta marelui scriitor Ion Creanga (1837-1889).
  
Casa a fost ridicata de bunicul sau dinspre tata, Petre Ciubotariul, in anul 1830, daruita ulterior fiului sau, Stefan. Este o casa tipica inceputului secolului XIX, cu pereti din barne de lemn imbinate la colturi in coada de randunica, batute in lut si apoi varuite, cu acoperis din dranita si prispa ingusta.

Ion Creanga a locuit aici pana in 1846 si apoi cu intreruperi pana in 1855 cand a plecat spre Iasi,  la seminarul de la Socola. Dupa moartea Smarandei si a lui Stefan casa a fost mostenita de fiica cea mica, Ileana si ulterior donata Sofiei, o alta sora a lui Ion Creanga.  Deschiderea  oficiala a Muzeului  Memorial Ion Creanga a avut loc in 1951, la initiativa unuia dintre copiii Sofiei.












Langa casuta parca desprinsa din povesti  se afla parcul tematic cu acelasi nume, in care sunt prezente personaje si scenete célèbre din povestirile lui Creanga: cocosul si baba din “Punguta cu doi bani”, vulpea si ursul pacalit, capra cu iezisorii sai.
Tot aici puteti admira si o reproducere dupa interiorul casei parintesti descris cu atata umor si duiosie in amintirile sale: „nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!”

In cadrul muzeului se regaseste expusa o colectie de obiecte gospodaresti si agricole de mare valoare etnografica menite sa poarte vizitatorii intr-un secol trecut, caracterizat in special de simplitate si modestie.



Pe scurt, daca doriti sa va aduceti aminte si sa retraiti momentele in care ascultati toate aceste minunate povesti si intamplari acesta este locul ideal, in care puteti regasi magia, smotoceii, invataturile si, mai ales, copilaria.




duminică, 6 noiembrie 2011

Cetatea Neamt

Cetatea Neamt este una din cetatile medievale din Moldova, situata la marginea de nord-vest a orasului Targu Neamt. Ea se afla localizata pe stânca Timua de pe Culmile Plesului (numita si Dealul Cetatii), la o altitudine de 480 m si la o inaltime de 80 m fata de nivelul apei Neamtului. De aici, străjuia valea Moldovei si a Siretului, ca si drumul care trecea peste munte în Transilvania.










Cetatea Neamt facea parte din sistemul de fortificatii construit în Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, în momentul aparitiei pericolului otoman. Sistemul de fortificatii medievale cuprindea asezari fortificate (curti domnesti, manastiri cu ziduri inalte, precum si cetati de importanta strategica) în scop de aparare, întarite cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau avand santuri adanci.



















Ca urmare a cercetarilor arheologice efectuate aici în a doua jumatate a secolului al XX-lea, au fost identificate mai multe etape de constructie a cetatii.
Astfel, cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat,  fortificata în secolul al XV-lea de Stefan cel Mare si distrusa in secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racovita.
































Cetatea este construită din piatră de râu (folosită atât ca elevație, cât și ca umplutură a zidurilor), din piatra de carieră (arcade, pervazuri, piloni și contraforți) și rocă de gresie verzuie. Între cetate și restul platoului se află un șanț de apărare, pe latura de nord iar accesul in cetate se face prin poarta mușatină aflată la mijlocul zidului nordic.


















Cetatea Neamt a reprezentat un avanpost fortificat important pentru apararea granitei de vest a Moldovei si a trecatorilor Carpatilor Orientali în fata politicii de continua expansiune teritoriala spre est a Regatului Ungar. Ea era una din cele mai bine întarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc si avea un rol important în sistemul general de aparare a tarii.










În anul 1395, regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei a întreprins o expeditie militara asupra Moldovei, în scop de expansiune teritoriala. După cum atesta Cronica veche moldovenească, domnitorul Ștefan I al Moldovei (1394-1399) i-a învins pe unguri la Hindau (azi satul Ghindaoani, aflat la circa 12 km sud de Targu Neamț), fapt confirmat ai de inscripția de pe piatra de mormant a lui Ștefan I aflata în Manastirea Bogdana.













In urma infrangerii, ungurii, au ajuns asa... :-)












 











Cetatea Neamț a fost redată circuitului turistic național și internațional la 4 iulie 2009, dupa 2 ani de lucrari masive de restaurare si reabilitare. Au fost amenajate 21 de încăperi, printre care sala de sfat și judecată, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese, paraclisul etc. În unele camere este recreată atmosfera din vremurile trecute, când cetatea era locuită. 

Pentru mai multe informatii puteti accesa urmatoarele link-uri:


duminică, 30 octombrie 2011

Carlibaba

Comuna Carlibaba este situata in extremitatea nord-vestica a judetului Suceava, la cca. 30 de kilometri de Vatra Dornei.
Carlibaba se intinde pe cursul raului Bistrita, in locul unde se despart muntii Tibaului, Obcina Mestecanisului si Muntii Suhardului, care inconjoara comuna.

Printre obiectivele turistice ce le ofera aceasta zona se afla biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel.




































Alte obiective turistice mai importante sunt: monumentul comemorativ care aminteste de trecerea lui Bogdan I (1359) prin aceasta comuna, rezervatia geologica Piatra Tibaului si rezervatia Lala.

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges a fost ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab intre anii 1512-1517.












Cunoscuta si drept Biserica Episcopala, deoarece a fost scaun episcopal intre anii 1739 si 1748, lacasul de cult are o lungime de 18 metri, o latime de 10 metri si inaltimea de 25 de metri. De-a lungul timpului a fost supusa la mai multe lucrari de restaurare. Forma actuala a fost data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy si de arhitectul roman Nicolae Gabrielescu, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Lucrarile de refacere au fost terminate in anul 1885 iar biserica a fost sfintita la 12 octombrie 1886.



In interior atrage atentia atat pictura murala in ulei executata de pictorii francezi F. Nicolle, Ch. Renouard si de romanul N. Constantinescu din Curtea de Arges, cat mai ales grupul celor 12 coloane reprezentind pe cei 12 Apostoli.
Tot in interiorul Manastirii se odihnesc ramasitele pamantesti ale Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria.


Deasemenea, de numele Manastirii Curtea de Arges este legata si "Legenda Mesterului Manole".










  
 
Construita pe locul vechii mitropolii ce data din anul 1359, Manastirea Curtea de Arges si imprejurimile ei, este printre cele mai vechi asezaminte istorice pastrate din tara noastra si merita cu siguranta vizitata.