Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges a fost ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab intre anii 1512-1517.












Cunoscuta si drept Biserica Episcopala, deoarece a fost scaun episcopal intre anii 1739 si 1748, lacasul de cult are o lungime de 18 metri, o latime de 10 metri si inaltimea de 25 de metri. De-a lungul timpului a fost supusa la mai multe lucrari de restaurare. Forma actuala a fost data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy si de arhitectul roman Nicolae Gabrielescu, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Lucrarile de refacere au fost terminate in anul 1885 iar biserica a fost sfintita la 12 octombrie 1886.



In interior atrage atentia atat pictura murala in ulei executata de pictorii francezi F. Nicolle, Ch. Renouard si de romanul N. Constantinescu din Curtea de Arges, cat mai ales grupul celor 12 coloane reprezentind pe cei 12 Apostoli.
Tot in interiorul Manastirii se odihnesc ramasitele pamantesti ale Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria.


Deasemenea, de numele Manastirii Curtea de Arges este legata si "Legenda Mesterului Manole".










  
 
Construita pe locul vechii mitropolii ce data din anul 1359, Manastirea Curtea de Arges si imprejurimile ei, este printre cele mai vechi asezaminte istorice pastrate din tara noastra si merita cu siguranta vizitata.